Oyun Terapisi

Çocuğunuz sizi hiç karşısına oturtup ne hissettiğini ve bu hissin nedenlerini açıklar mı? Genellikle, böyle birşey yaşanmaz. Yetişkinler yaşadıklarını, hayatlarında neler olup bittiğini karşısındaki ile paylaşabilirler. Ancak çocukların beyni henüz gelişim sürecindedir ve duygularını bu şekilde ifade etmeleri henüz mümkün değildir. Çünkü çocuk hem o duyguyu anlamlandıramıyor olabilir hem de o duyguyu anlatacak yeterli kelimelere sahip değildir. Oyuncaklar çocukların kelimeleridir ve oyun, onların dilleridir. Çocuklar oyun yoluyla bizlerle ve dünyayla bağlantı kurabilir, duygularını ifade edebilir ve düşüncelerini düzenleyebilirler.

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://www.yasampdm.com/wp-content/uploads/2020/08/floating_image_04.png
Oyun terapisi sırasında çocuklar oyun oynar.

Oyun Terapisi Nedir?

Oyun terapisi, çocuğun yaşamını etkileyen geçmiş ve şu anki, bilinç ve bilinçdışındaki meseleleri kendi hızında ve kendi gündemine uygun olarak keşfettiği dinamik süreçtir. Oyun terapisi, çocukların yaşadıkları zorluklarla başa çıkabilmeleri ve duygusal olarak iyileşebilmeleri için kullanılan bir terapi yöntemidir.

Oyun terapisinde 2-12 yaş arası çocuklar kendilerini ifade etmek için oyuncakları ve çizimleri kullanırlar. Oyun Terapisi odamızda çeşit çeşit oyuncaklar ve sanat malzemeleri bulunmaktadır. Bu öğeler, çocuğun bir yetişkinin kendi sözleriyle paylaşacaklarını bir çocuğun oyuncaklar ve sanatla ifade etme yolunu açmaktadır. Oyunun yönlendirmesiz olması, çocuğun oturumları yönetmesine izin verir, yani terapist faaliyetleri veya soruları yönlendirmeden çocukla özgürce oynamaya başlar. Bu teoriyi kullanan terapistler, danışanın kendi yaşamlarının uzmanı olduğuna ve o gün ihtiyaç duyduğu şeyi seansa getirmesini, çocuğa uygun materyaller ile güvenli bir ortamda sergilemesini destekler. Danışanları hazır olmadan yaşadıkları zorlu duygu ve deneyimleri işlemeye zorlamak zararlı olabilir ve sonuç olarak ilerlemeyi geciktirebilir. Haliyle bir terapist her danışanın hızına ve gelişim sürecine saygı duyar ve bu süreç içerisinde danışanın güvende ve terapist ile terapötik bağ içinde olmasını sağlar.

Oyun Terapisi: Çocukların İyileşme ve Gelişme Yolculuğu

Oyun terapisi ile terapistin açtığı yol sayesinde çocukların kendilerini anlamalarını, duygusal zorluklarını aşmalarını ve daha sağlıklı sosyal etkileşimler geliştirmelerini sağlar. Ayrıca ebeveyn açısından da çocuklarının ihtiyaçlarının fark edilmesi ve ihtiyaçlarının giderilmesi yolunu açma gibi bir işlevi vardır. Oyun terapisi, çocukların sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için önemlidir.

Araştırmalar, oyun terapisinin boşanma, hastalık, stres, istismar, ölüm, aile içi şiddet, doğal afetler ve taşınma gibi durumlarla mücadele eden çocuklar için etkili olduğunu göstermektedir (Reddy, Files-Hall & Schaefer, 2005). Oyun terapisi, kaygı, depresyon, davranış bozuklukları, öfke yönetimi, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, yaygın gelişimsel bozukluklar ve sosyal eksiklikler gibi birçok durumun tedavisinde kullanılmaktadır (Bratton, Ray & Rhine, 2005).

Oyun terapisi sırasında çocuklar oyun oynar.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Neden Oyun Terapisi ?

Oyun Terapisi, çocukların kendi hislerini, düşüncelerini ve deneyimlerini güvenli bir ortamda anlamalarına ve ifade etmelerine yardımcı olur. Terapist süreç içerisinde çocuğun yaşantılarını, yaşantılarındaki çatışmaları algılama biçimlerini ve bu çatışmalara nasıl çözümler ürettiğini anlamaya çalışır ve çocuğun yarattığı oyundaki rolleri, davranışları ve metaforları çözümler. Oyun oynama konusunda desteklenen ve cesaretlendirilen çocuk bu yönlendirmesiz oyun yoluyla, ilerleyen süreçte problemlerini, korkularını, endişelerini ve hayal kırıklıklarını daha derin bir şekilde anlatma alanına sahip olur.

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Oyun Terapisinden Kimler Faydalanabilir?

Faydaları nelerdir?

Her çocuk oyun terapisinden faydalanabilir! Oyun terapisi, okul öncesi dönemden ortaokul çağlarındaki çocuklarla hedeflenen problem durumlarına ilişkin kanıtlanmış başarıya sahiptir. Oyun terapisi, çocuğun ailesinden veya yaşıtları dışındaki biriyle duygularını ifade etmesi ve düzenlemesi için güvenli bir alan sağlar. Çocuk oyun odasında terapistle beraber dünya ile hiçbir bağı olmayan kişisel bir ilişki kurar. Oyun terapisi sayesinde çocuk duygularını daha iyi ifade edebilir hale gelir. Yaşadığı travma ve bunun yarattığı anksiyeteler çözümlenir. Kendine ve çevresine karşı bilinci gelişir ve insan ilişkilerinde daha sağlıklı bağlar kurabilir. Oyun terapisi, kaygı, depresyon, duygusal düzensizlik, öfke patlamaları, yaşam değişimleri, kaka tutma, kardeş kıskançlığı, boşanma, düşük özgüven, ayrılık kaygısı, okul fobisi, sosyal beceri sorunları, okul davranış problemleri, yas ve daha birçok durumda uygulanabilir ve seanslar sürecinde pozitif gelişimsel dönütler alınır.

 

Çocuğunuz problemlerine çözümler geliştirir.
Davranışlarından daha sorumlu hale gelir.
Yaratıcı düşünme beceriler teşvik edilir.
Öz güveni artar.
Empati becerisi gelişir.
Duygularını ifade etmesini sağlar.
Duygularını düzenlemeyi edinir.
Yeni sosyal beceriler öğrenir.
Stresi azalır.
İç çatışmalarını çözer.
Bilişsel olarak gelişir.
Aksaray'daki oyun terapisi merkezimizde, uzman terapistler eşliğinde çocuklarımız oyunlarla öğreniyor ve duygusal gelişimlerini destekliyoruz. Mutlu çocuklar, yaratıcı aktiviteler ve pozitif ortam ile çocuklarımızı güçlendiriyoruz.

Merkezimizde, çocukların yaşlarına, gelişim düzeylerine, ihtiyaçlarına özel olarak tasarlanmış oyun terapisi seansları sunuyoruz. Seanslarımızı, sıcak ve güvenli bir ortamda gerçekleştiriyoruz. Terapi sürecinde terapistlerimiz çocukların duygusal ihtiyaçlarına özel olarak odaklanırlar. Oyun terapisi, çocukların kendilerini ifade etmelerine, duygusal olarak rahatlamalarına ve hayatlarındaki zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olur.

Eğer çocuğunuz için oyun terapisi hizmetimizden yararlanmak ve bilgi almak isterseniz bizimle iletişime geçebilir, çocuğunuzun ihtiyaçlarına uygun bir terapi planı oluşturabiliriz.

bt_bb_section_top_section_coverage_image
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image